Binnen organisaties is er doorgaans een persoon of soms zelfs een team die graag een hype wil volgen. We zien die populariteit om “bij te blijven” – mede door verjonging binnen bedrijven – ook toenemen. Vernieuwing wordt steeds vaker een doel op zich. Is er wel altijd een legitieme reden om te vernieuwen? Moeten we niet pas echt vernieuwen als we met oldskool lowtech kennis het vraagstuk hebben benaderd?
De Cloud, oude wijn in nieuwe zakken luidt het antwoord als je het vraagt aan een IT-veteraan. En zo zijn er natuurlijk meer anekdotes die bij menig hightech-toepassing, stof doen opwaaien. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we hypes volgen met de juiste risicoschatting? Hoe zorgen we ervoor dat we naadloos en met voorbedachten rade aansluiten op trends op IT-gebied? In deze blog zetten we een paar overwegingen op een rij.
Uw oriëntatievermogen onder de loep genomen
Stel, u rijdt naar Cruquius een plaats waar u niet bekend bent. Het navigatiesysteem in de auto is helaas niet up-to-date. U besluit Maps via uw telefoon te raadplegen en vertrekt richting de woonplaats die “ergens in de buurt van Amsterdam ligt”. Vanuit Gorinchem lijkt het niet zo ver rijden, hoewel, ineens is de A27 afgesloten. Google Maps blijft u maar terugsturen naar de snelweg. Herkenbaar? Was er nu maar een ‘ouderwets’ stratenboek voorhanden. Wist u maar iets meer van het Nederlandse wegennet dan stond u nu niet voor deze uitdaging. De kennis om het op de traditionele, ouderwetse, lowtech-manier te doen ontbreekt soms voor een deel, of is ons helemaal niet aangeleerd. Bij een groot aantal IT-vraagstukken komen we dit ook vaak tegen.
Meegaan met de hype een doel ansich?
Een pas op de plaats voor een stukje bewustwording. In het (bedrijfs)leven zijn we zo afhankelijk van nieuwe technologieën dat we de vaardigheden om deze te toetsen aan de onderliggende techniek voor lief nemen. Daarom stellen wij van MagnaVersum graag de volgende vraag. Willen we bestaande tools innoveren of willen we innoverende tools gebruiken? Waar komt de wens om te vernieuwen eigenlijk vandaan? Is er een goedkopere misschien wel meer effectieve manier om tot hetzelfde resultaat te komen? We zien veel IT-vraagstukken waarbij als vanzelfsprekend deze stap al wordt overgeslagen.
Meer lowtech kennis helpt bij hightech toepassingen
Het is belangrijk om ook de bestaande data-architectuur inzichtelijk te krijgen. Hiervoor heb je niet altijd het nieuwste van het nieuwste nodig aan techniek. Wanneer een bestaande tool, innoverend gebruikt wordt, dan is er een resultaat bereikt zonder de hoge kosten die hier anders mee gepaard gaan. We organiseren 23 maart aanstaande een webinar waarin aandacht is voor het in kaart brengen van de IT-huishouding. Meer informatie en inschrijven.
Wat bedoelen we nu precies?
We kennen een aantal grotere bedrijven waar oude systemen worden vervangen door nieuwe systemen en waar uiteindelijk enorme investeringen verloren gaan. Komt dit omdat er geen rekening is gehouden met de bestaande technologieën? Stel u gaat uw omgeving migreren. Er is hier sprake van het verplaatsten van grote hoeveelheden data en bestanden. Over relatief simpele zaken zoals het verplaatsen van bestanden van de ene server naar de andere server wordt vaak erg omslachtig gedaan. De uiteindelijke oplossing zit ‘m in de ouderwetse manier van doen bijvoorbeeld via een ftp-server & batch. Het is daarom belangrijk zowel de grondslag van de vraag, wat willen we precies beter doen en waarom, alsook de ouderwetse techniek te kennen.
Lowtech en hightech kennis waar u van op aan kunt
Bij MagnaVersum zijn we ervan overtuigt dat we de toekomst niet kunnen verbeteren voor u zonder de geschiedenis echt te begrijpen. We staven de impact van het toepassen van hightech toepassingen door goed te luisteren naar u als klant. Uw wens te toetsen bij zowel onze senior consultants als team leads. Qlik Datalineage Lite is een voorbeeld van een tool die u snel en relatief eenvoudig helpt met het vergaren van antwoorden bij de vraag; welke impact heeft het migreren van QlikView naar QlikSense voor onze organisatie. Neem contact op.